H πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής eTwinning συγκεντρώνει σήμερα, ύστερα από οκτώ χρόνια λειτουργίας, πάνω από 155 000 εκπαιδευτικούς σε 31 χώρες που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την ανάπτυξη διασυνοριακών εκπαιδευτικών έργων. Από 29 – 31 Mαρτίου θα βρεθούν στο Βερολίνο 500 εκπαιδευτικοί για να ανταλλάξουν ιδέες για μελλοντικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του eTwinning και για την απονομή των βραβείων στα καλύτερα έργα eTwinning με τη συμμετοχή σχολείων από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία.

Τα βραβεία eTwinning

Τα έξι βραβευθέντα έργα επιλέγηκαν μεταξύ 300 υποψήφιων έργων και χωρίστηκαν σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: 4-11, 12-15 και 16-19. Καθένα απ’ αυτά εκφράζει μια πρακτική καινοτομίας που ακολούθησαν δύο τουλάχιστον σχολεία από διαφορετικές χώρες για ένα νέο και δημιουργικό τρόπο μάθησης.

Για παράδειγμα, στο έργο «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» συνεργάστηκαν μαθητές από το λύκειο Marguerite Yourcenar (Γαλλία), η σχολική ομάδα Dr Mihai Ciuca (Ρουμανία) και το Zespół Szkół αρ. 1 από την πόλη Pszczyna (Πολωνία). Χάρη στο eTwinning μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και να γράψουν μαζί ένα ηλεκτρονικό περιοδικό.

Τα βραβεία eTwinning έχουν ξεχωριστές κατηγορίες για την εκμάθηση γλωσσών στα γαλλικά και ισπανικά, καθώς και το ειδικό βραβείο «Marie Skłodowska-Curie» για τα επιστημονικά σχέδια. Το βραβείο αυτό υποστηρίζεται οικονομικά από τη γαλλική και την πολωνική εθνική υπηρεσία στήριξης του eTwinning.

Τι είναι το eTwinning;

Το eTwinning αξιοποιεί υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες που βασίζονται στις ΤΠΕ, ώστε να διευκολυνθούν τα σχολεία να σχηματίσουν συμπράξεις σε διάφορους θεματικούς τομείς.

Το eTwinning είναι μέρος του προγράμματος Comenius και χρηματοδοτείται με 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου κάθε χρόνο. Δεν χρηματοδοτεί επιμέρους έργα, αλλά προσφέρει τα εργαλεία και την υποστήριξη, για παράδειγμα μέσω της διαδικτυακής πύλης eTwinning, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.

Οι εθνικές υπηρεσίες στήριξης είναι οργανισμοί ή ιδρύματα που εκπροσωπούν και προάγουν το eTwinning σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από την Κροατία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Τουρκία και παρέχουν κατάρτιση και υποστήριξη μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, διοργανώνουν συνέδρια και διαγωνισμούς σε εθνικό επίπεδο και υλοποιούν εκστρατείες προβολής και ενημέρωσης.