Οι μαθητές της Στ’ τάξης του  Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίτσας κατέκτησαν  το 2ο ευρωπαϊκό βραβείο (ανάμεσα σε 870 έργα) για το συνεργατικό εκπαιδευτικό έργο «In your shoes» που υλοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2019-2020 στο μάθημα των Αγγλικών στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος  eTwinning.

Μπορείτε να δείτε όλα τα διακριθέντα έργα εδώ.

Στο έργο αυτό συμμετείχαν 5 σχολεία από Ελλάδα, Ουκρανία, Ισπανία και Σλοβενία. Πιο συγκεκριμένα:

  • τa σχολεία La Benaula και Αnnexa (Καταλονία, Ισπανία)
  • το σχολείο Velika Dolina (Σλοβενία)
  • το σχολείο Velikomikhailivka (Ουκρανία)

Στόχοι του έργου

  • Η συνειδητοποίηση της έννοιας και της σημασίας της ενσυναίσθησης ως ανθρώπινης αξίας.
  • Η καλλιέργεια της επικοινωνιακής ικανότητας των μαθητών στα Αγγλικά, τόσο γραπτής όσο και προφορικής,  μέσα σε ένα αυθεντικό περιβάλλον μάθησης
  • H βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών.
  • Η προώθηση της συνεργασίας με τους συνομιλήκους από τις άλλες χώρες αλλά και με τους συμμαθητές.
  • Η ενθάρρυνση της έκφρασης της γνώμης, της λήψης αποφάσεων, της δημιουργικότητας και του αυτοσχεδιασμού.

Περιγραφή του έργου

Πρόκειται για ένα έργο με κοινωνικό θέμα σκοπός του οποίου είναι να βάλει τους μαθητές στη θέση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πως νιώθουν οι άνθρωποι αυτοί. Αρχικά, μέσα από ένα διασκεδαστικό escape room οι μαθητές ανακάλυψαν την έννοια της ενσυναίσθησης. Χωρίστηκαν σε διακρατικές ομάδες, συνεργάστηκαν με τα μέλη των ομάδων τους για να βρουν όνομα και έμβλημα για αυτήν σχετικό με την ενσυναίσθηση (π.χ. Empathy hearts, Empathic children, Ι am YOU and you are ME, Empathy team) και έγραψαν συνεργατικά ποιήματα ακροστιχίδα με λέξεις που οι ίδιοι συμφώνησαν σχετικές με το θέμα. Στη συνέχεια “φόρεσαν τα παπούτσια” διάφορων κοινωνικών ομάδων και κλήθηκαν να γνωρίσουν, να νιώσουν και να μάθουν για κάθε μια από αυτές μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα μπήκαν στη θέση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και  ακοής, αυτών με  κινητικά προβλήματα αλλά και στη θέση  των μεταναστών και  των ηλικιωμένων.

Ένα σημαντικό κομμάτι του έργου αποτέλεσαν οι συνεντεύξεις. Οι μαθητές έγραψαν συνεργατικά ερωτήσεις και πήραν συνεντεύξεις, όπου αυτό κατέστη δυνατό, από ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες οι οποίες στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν σε ένα κοινό ψηφιακό βιβλίο.

Στο τέλος, αφού έβαλαν τα “παπούτσια” των διάφορων κοινωνικών ομάδων, οι μαθητές δημιούργησαν ένα συνεργατικό βίντεο με τίτλο Don’t give up! με μηνύματα ενθάρρυνσης και συμπαράστασης για τις ιδιαίτερες καταστάσεις που βιώνουν οι κοινωνικές αυτές ομάδες και οργάνωσαν καμπάνια για συλλογή και δωρεά παπουτσιών.

Ταυτόχρονα με την έναρξη του έργου, ξεκίνησε και το ταξίδι των “Τravelling shoes”. Πρόκειται για 12 ζεύγη παπουτσιών, ένα για κάθε διακρατικη ομάδα,  που ταξίδεψαν σε όλες τις χώρες-εταίρους και  γέμιζαν με λέξεις σχετικές με το θέμα του έργου από τα αντίστοιχα μέλη των ομάδων κάθε χώρας. Στο τέλος του μεγάλου τους ταξιδιού όλες οι λέξεις κάθε ομάδας συγκεντρώθηκαν και με αυτές δημιουργήθηκαν ποιήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο έργο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο για το Netiquette, κατέγραψαν την γνώμη τους πάνω σε αυτό και γιορτάσαμε την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου με μια τηλεδιάσκεψη και τη  δημιουργία συνεργατικής αφίσας με κανόνες για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Τέλος, σεβόμενοι την πνευματική ιδιοκτησία δημιουργήσαμε μια σελίδα με διάφορες ιστοσελίδες για άντληση δωρεάν μουσικής, εικόνων και βίντεο για τις ανάγκες του έργου μας.

Οι εντυπώσεις κάποιων απο τους μαθητές που συμμετείχαν στο έργο:

«Το eTwinning μου άρεσε γιατί μιλήσαμε με παιδιά από το εξωτερικό.» (Χ.Σ)

«Το eTwinning μου άρεσε πάρα πολύ επειδή είχε πολλές δραστηριότητες να ασχοληθούμε, μπορούσαμε να κάνουμε φίλους και να πούμε τη γνώμη μας. Επίσης, μου άρεσε επειδή ήμουν σε μια ομάδα με παιδιά από άλλες χώρες.» (Α.Β)

«Το eTwinning μου άρεσε επειδή είχε ωραίες δραστηριότητες όπως τα παιχνίδια με τους τυφλούς που είχαν πολύ ενδιαφέρον. Το eTwinning ήταν και διδακτικό γιατί μας έμαθε να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και  να τον καταλαβαίνουμε για τις δυσκολίες της ζωής του.» (Κ.Τ)

«Το project μου άρεσε πάρα πολύ. Με βοήθησε να ξετρίψω την γλώσσα μου διαβάζοντας ξανά και ξανά. Επίσης διασκέδασα με όλες τις δραστηριότητεςπου έγιναν, ειδικά όταν κάναμε το live chat. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που θα μου μείνει  αξέχαστη.»(Ε.Σ)

Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στο πλαίσιο του ετήσιου Ευρωπαικού Συνεδρίου του eTwinning.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο είχε ήδη απονεμηθεί το 1ο Εθνικό Βραβείο eTwinning στην Κατηγορία Δημοτικό (6-12) στον 15o Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning.