To  σχέδιο Erasmus+ Happily ever after είχε θέμα του την ευτυχία στο σχολείο.  Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 και τελείωσε τον Δεκέμβριο του 2018, για να ακολουθήσει χρονικά το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους που διοργανώνεται κάθε χρόνο στον Πύργο τον μήνα αυτό. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας εξηγούν πως η μαγεία του Erasmus+ γίνεται μέσα στα σχολεία όλο το χρόνο και πως οι μετακινήσεις στο εξωτερικό έρχονται να ενισχύσουν την μαγεία αυτή, δημιουργώντας στιγμές σχολικής πραγματικότητας που εντυπώνονται στις μνήμες μαθητών και εκπαιδευτικών για όλη τους της ζωή.

Το 6ο Δημοτικό σχολείο Πύργου είχε τον συντονισμό του προγράμματος, συνεργάστηκε με τα σχολεία Høng Privatskole (DENMARK), Lækjarskóli (ICELAND), Colegio Inmaculada, (SPAIN) και ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα είχε την επικοινωνία με τους διοργανωτές του φεστιβάλ.

Τον πρώτο χρόνο εκπαιδευτικοί και μαθητές ασχολήθηκαν με το νόημα της ευτυχίας, συνδυάζοντάς το με τα σχολικά μαθήματα, ερευνώντας κείμενα, διδακτικά εργαλεία και συμμετέχοντας σε ποικίλες δραστηριότητες. Διάβασαν και επεξεργάστηκαν ιστορίες και παρακολουθήσαν ταινίες. Αντάλλαξαν απόψεις με τους μαθητές των άλλων σχολείων με συναντήσεις στο skype και στην πλατφόρμα etwinning.

Παράλληλα αναζήτησαν την προέλευση της ευτυχίας μέσα στο σχολείο μέσω μιας ενδοσχολικής διαδικτυακής έρευνας, και κατέγραψαν τις απόψεις των ηλικιωμένων ανθρώπων σχετικά με το νόημα της ευτυχίας.

  • οι δράσεις του 1ου χρόνου στο σχολείο

[slideshare id=85088116&doc=happilyeverafter-171227124236]

 

  • Μερικά από τα προϊόντα των δράσεων για την ευτυχία

Β τάξη> ψηφιακό βιβλίο

 

 

Γ τάξη > ψηφιακό σενάριο

  • Δημιουργία ποιημάτων haiku

ΣΤ τάξη > δημιουργία ταινίας για τον διαγωνισμό Pocket Film festival του σχολείου της Δανίας.

Ο δεύτερος χρόνος ήταν αφιερωμένος στην δημιουργία του τελικού προϊόντος της σύμπραξης, μιας συνεργατικής ταινίας με θέμα την ευτυχία των παιδιών.

Δημιούργησαν διαγωνισμό σεναρίου και στα τέσσερα σχολεία και αντάλλαξαν τις ιδέες τους μέσω μιας πλατφόρμας wiki. Κατέληξαν στο τελικό κοινό σενάριο και συμφώνησαν για τις τεχνικές λεπτομέρειες και τον τρόπο των γυρισμάτων.

Πραγματοποίησαν τα κοινά γυρίσματα στο δάσος της Φολόης κατά την 2η συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών στον Πύργο. Στη συνέχεια το κάθε σχολείο ολοκλήρωσε το γύρισμα του δικού του μέρους στη χώρα του, και τα κομμάτια ενώθηκαν στο τελικό μοντάζ που έγινε με ευθύνη του ελληνικού συντονιστικού σχολείου.

(σκηνές από την δημιουργία της ταινίας)

Η ταινία υποβλήθηκε και προβλήθηκε στο 18ο Camera Zizanio του 21ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, παρουσία όλων των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και από τις 4 χώρες που συναντήθηκαν στον Πύργο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου για την απολογιστική συνάντηση.

Η Ταινία

 

(η 1η συνάντηση στην Ελλάδα)

 

(η 2η συνάντηση στην Ελλάδα)

 

(Ημέρα παππού και γιαγιάς )

 

(το βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές για την παρουσίαση του σχολείου τους στην Ισπανία)

 

(Συμμετοχή στην παγκόσμια δράση ενημέρωσης για τον εγκέφαλο με θέμα τις ορμόνες της ευτυχίας)

(our project blog) http://happilyeverafterasmusplus.blogspot.com/p/5th-m.html

 

Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 

Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας 

Σαρλή Έλενα