Η ΠΔΕΔΕ συμμετέχει στο εκπαιδευτικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Open Science Resources» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος eContentPlus και έχει ως στόχο τη σύνδεση της τυπικής με την άτυπη μάθηση μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων σε μουσεία και κέντρα επιστημών. Στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού (www.osrportal.eu) η οποία περιέχει πάνω από 130 εκπαιδευτικές διαδρομές (προτάσεις για φυσικές είτε εικονικές επισκέψεις) σχεδιασμένες με βάση το ανακαλυπτικό μοντέλο μάθησης. Επίσης η βιβλιοθήκη διαθέτει μια μεγάλη συλλογή 1500 εκπαιδευτικών αντικειμένων, καθώς και συλλογές εκθεμάτων από τα μεγαλύτερα μουσεία στην Ευρώπη όπως το “Deutsches Museum” στο Μόναχο και η “Cité des sciences” στο Παρίσι.
Μέσα από τη ψηφιακή βιβλιοθήκη οι εκπαιδευτικοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στο υλικό αυτό ώστε να το χρησιμοποιήσουν στην τάξη τους αλλά και για να δημιουργήσουν τις δικές τους δραστηριότητες και να τις «ανεβάσουν» στη ψηφιακή βιβλιοθήκη με χρήση των εργαλείων της πλατφόρμας. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν ήδη διακριθεί σε εθνικό επίπεδο με βραβεία καινοτομίας και αναγνώριση των εργασιών τους ως καλές πρακτικές από το πρόγραμμα μείζονος επιμόρφωσης. Η δουλειά τους έχει συμπεριληφθεί σε δημοσιεύσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο του έργου και έχει επίσης παρουσιαστεί επανειλημμένως σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε διάφορα συνέδρια όπως για παράδειγμα το διεθνές συνέδριο “Online Educa 2011” http://www.online-educa.com/.
Τα οφέλη που θα έχουν οι εκπαιδευτικοί της περιφέρειας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα είναι τα εξής:

  1. Πρόσβαση σε μια μεγάλη συλλογή ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου.
  2. Συμμετοχή σε μια Ευρωπαϊκή κοινότητα 1800 και πλέον εκπαιδευτικών.
  3. Συμμετοχή σε σεμινάρια κατάρτισης τόσο στη χρήση του ανακαλυπτικού μοντέλου μάθησης όσο και στα εργαλεία δημιουργίας εκπαιδευτικών διαδρομών και στα εργαλεία για τη δημιουργία αρχείων μεταδεδομένων.
  4. Προβολή της δουλειάς τους σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από τις παρουσιάσεις που γίνονται για το «Open Science Resources», στο πλαίσιο συνεδρίων, θερινών σχολείων και άλλων ημερίδων.
  5. Υποστήριξη στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους καθώς και στη μετέπειτα εφαρμογή, ανάλυση για την αξιολόγησή τους.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι μέσω της συμμετοχής των εκπαιδευτικών της περιφέρειας στο
έργο αυτό, θα δοθεί η ευκαιρία της ένταξής τους σε μια ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα που δραστηριοποιείται συνεχώς σε τέτοιου είδους Ευρωπαϊκές δράσεις με αποτέλεσμα τη συνεχή εμπλοκή τους σε καινοτόμες δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους διδασκαλίας τους και θα κατατάξουν τα σχολεία της περιφέρειας ανάμεσα στα πιο καινοτόμα σχολεία της Ευρώπης.
Με εκτίμηση,
Δρ. Σωτηρίου Σοφοκλής
Υπεύθυνος τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ • ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ • ΔΗΜΟΤΙΚΟ • ΓΥΜΝΑΣΙΟ • ΛΥΚΕΙΟ •
ΟΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΕΑ
ΠΑΛΛΗΝΗ ΑΤΤΙΚΗΣ • GR 15351 • ΤΗΛ. +30 2108176700 • FAX +30 2106032554 • http://www.ellinogermaniki.gr