ErasmusPlus, Erasmus+

 

Translate to:

 

Κοινή Ανακοίνωση των παιδαγωγικών ομάδων του ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας και του 1ου ΕΚ Πάτρας:

“Στις 11 Νοεμβρίου 2019 ξεκίνησε για το 1ο ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Πάτρας η τοποθέτηση 4 μαθητών του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων Erasmus+ με τίτλους “Competences – Development – Perspective V” και “VET Staff and Students Development” με κωδικούς 2019-1-EL01-KA116-062304 και 2019-1-EL01-KA102-062305 αντίστοιχα.

Οι μαθητές διεξάγουν πρακτική άσκηση διάρκειας τριών μηνών και εργάζονται σε δύο από τα μεγαλύτερα και πλέον φιλόδοξα κατασκευαστικά πρότζεκτ που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στη Λεμεσό. Η ραγδαία ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας μετά την οικονομική κρίση έχει προσελκύσει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στην Κύπρο τα οποία έχουν οδηγήσει σε μεγάλη ανάπτυξη τον κλάδο των κατασκευών. Αυτή την περίοδο στην Λεμεσό αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, κατασκευάζονται πάρα πολλά κτίρια πολυτελών διαμερισμάτων και γραφείων.

 

 

 

 

Η συνεργασία των δύο σχολείων με τον φορέα υποδοχής ShipCon Limassol LtD συνετέλεσε καταλυτικά στην δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας και συνεργασίας με την εταιρεία A. ERACLEOUS ELECTRICAL INSTALLATIONS LTD, μια από τις μεγαλύτερες κυπριακές εταιρείες η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών και των ηλεκτρολογικών έργων στην Κύπρο, στην Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε αραβικές χώρες. Οι τέσσερις μαθητές οι οποίοι αποφοίτησαν πρόσφατα από τον τομέα Ηλεκτρολογίας – Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών, εργάζονται στην αποπεράτωση της κατασκευής δύο εμβληματικών κατασκευαστικών έργων στην περιοχή της Λεμεσού, το Limassol Eden Roc και το Limassol Del Mar. Και τα δύο έργα αποτελούν αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα τα οποία επιβεβαιώνουν την υψηλή ζήτηση πολυτελών διαμερισμάτων και γραφείων στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην πόλη της Λεμεσού.

Οι μαθητές μας, μέσω της πρακτικής άσκησης, έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον κλάδο τους καθώς οι εφαρμογές σε τέτοιου μεγέθους έργα ακολουθούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα αποκτούν πολύτιμη προϋπηρεσία, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν είτε στην Κύπρο, συνεχίζοντας να εργάζονται σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας με πολύ υψηλή ζήτηση σε εξειδικευμένο προσωπικό είτε στην Ελλάδα αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ επιθυμούν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες κινητικότητας στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Τα προγράμματα κατάρτισης είναι βασισμένα στο σύστημα ECVET που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πλήρη περιγραφή και αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτήσουν κατά την πρακτική άσκηση. Παράλληλα, θα λάβουν τυπική περιγραφή των δραστηριοτήτων κατάρτισης μέσω του Πιστοποιητικού Europass Mobility.

Εκτός των τεσσάρων μαθητών εργάζονται στον κατασκευαστικό κλάδο, στο πρόγραμμα του 1ου ΕΚ Πάτρας συμμετέχουν άλλοι έξι μαθητές οι οποίοι είναι πρόσφατα απόφοιτοι των κλάδων Μηχανολογίας (Τεχνικοί Οχημάτων), Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας (Βοηθοί Νοσηλευτών) και Πληροφορικής (Τεχνικοί Εφαρμογών Πληροφορικής). Επίσης δύο μαθητές του τομέα Μηχανολογίας εργάζονται σε επιχειρήσεις στην Βαρκελώνη για το ίδιο διάστημα.

Όλοι εργάζονται σε επιχειρήσεις σχετικές με τον κλάδο σπουδών της ΕΕΚ στον οποίο φοίτησαν και θα λάβουν με το πέρας της τοποθέτησης αντίστοιχη τεκμηρίωση σε σχέση με τις επαγγελματικές δεξιότητες που ανέπτυξαν.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα Erasmus+ καλύπτει σε ποσοστό 100% τις επιλέξιμες δαπάνες των συμμετεχόντων και προσφέρει πολύ υψηλή χρηματοδότηση για το διάστημα των τριών μηνών παραμονής τους στην χώρα υποδοχής, που φτάνει στο ύψος των 7.150,00 € ανά άτομο για τους τρεις μήνες συνολικά.

Η Κύπρος αποτελεί μια πολύ σημαντική επιλογή για την πρακτική άσκηση των μαθητών μας καθώς διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική. Οι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσαρμογής λόγω έλλειψης γλωσσικών δεξιοτήτων όπως μπορεί να συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ήθη τα έθιμα και ο πολιτισμός είναι πολύ κοντά στον ελλαδικό. Η μετακίνηση είναι απλή και γρήγορη οπότε τόσο κατά το διάστημα που διαρκεί η τοποθέτηση όσο και μετά, αν καταφέρουν να βρουν μια μόνιμη εργασία, δεν νιώθουν να απομακρύνονται από τις εστίες τους όπως αυτό θα συνέβαινε αν έβρισκαν μια δουλειά σε χώρα της κεντρικής ή βόρειας Ευρώπης.

Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένη την καταιγιστική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, με την αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς εργασίας σε πολλούς κλάδους που υποστηρίζει η ΕΕΚ, εργαζόμαστε συστηματικά για την εδραίωση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τις πλέον δυναμικές επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο αριθμό ασκούμενων, προσφέροντας παράλληλα δυνατότητες μόνιμης απασχόλησης μετά την λήξη του προγράμματος Erasmus+. Ευελπιστούμε ότι την προσεχή τριετία θα έχουμε σχηματίσει ένα ισχυρό πυρήνα χωρών υποδοχής με δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες οι οποίες θα εμπλουτίσουν τις επιλογές για την πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων και θα μπορούμε να προσφέρουμε ποικιλία επιλογών κατάρτισης, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προφίλ τους.”

Σαρλή Έλενα

Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας