ErasmusPlus, Erasmus+

Το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών άνοιξε φτερά για το Δουβλίνο της Ιρλανδίας την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019. Οι εκπαιδευτικοί Παναγόπουλος Αθανάσιος (Διευθυντής), Γκοτσοπούλου Μαρία, Αμπλά Μαρία και Τσέλος Παναγιώτης μετείχαν σ’ αυτήν την κινητικότητα. Είναι το δεύτερο σεμινάριο του προγράμματος ΚΑ101 Erasmus+ που αφορά τη σχολική εκπαίδευση και έχει τίτλο «Ανοίγουμε φτερά στον ψηφιακό ουρανό και αγκαλιάζουμε όλο τον κόσμο».

Στην πορεία προς το Δουβλίνο της Ιρλανδίας πραγματοποιήθηκε στάση στο Μόναχο της Βαυαρίας για λίγες ώρες. Εκεί η ομάδα Erasmus είχε την ευκαιρία να εκκλησιαστεί στον ορθόδοξο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Μετά μια σύντομη βόλτα στην πλατεία της Παρθένου Μαρίας (Μαρίενπλατς) παρείχε την ευκαιρία επίσκεψης στο νεογοτθικής αρχιτεκτονικής περίφημο κτίριο του Δημαρχείου. Το ταξίδι συνεχίστηκε προς το γνωστό Έιρε (Ιρλανδία) και την πρωτεύουσά του το Δουβλίνο την πόλη του Spire, της μαύρης μπύρας GUINNESS και του ποταμού Liffey.  Εκπαίδευση στο europass teacher academy με θέμα : «Tablets and smartphones. Using mobile devices as educational tools». Η εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες και σε νέα λογισμικά προγράμματα ήταν το αντικείμενο της εκπαίδευσης. Η τάση στην Ευρώπη και γενικότερα στην εκπαίδευση είναι οι νέες τεχνολογίες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με άλλα λόγια ο στόχος είναι η ψηφιοποίηση του Σχολείου. Αυτό το εγχείρημα όμως εκτός από την τεχνογνωσία και τον τρόπο χρήσης των νέων τεχνολογιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς απαιτεί και τις κατάλληλες υποδομές. Η εμπειρία πάντως ήταν εξαιρετική. Δόθηκε η ευκαιρία για εμπλουτισμό των γνώσεων, ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών με συναδέλφους άλλων χωρών, γνωριμία με νέες κουλτούρες και άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με Σχολεία και οργανισμούς ευρωπαϊκών χωρών.

 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολιτιστικές επισκέψεις σε μνημεία και αξιοθέατα της πόλης του Δουβλίνου. Ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη στο Trinity College Dublin, το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Στο κολλέγιο Trinity βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου. Κτίστηκε μεταξύ του 1712 και 1732, και φιλοξενεί πάνω από 200 χιλιάδες σπάνιους τίτλους βιβλίων. Ιδανικός επίλογος της εκπαίδευσης περιλάμβανε πολιτιστική εκδρομή στα Cliffs of moher, τις βραχώδεις ακτές της δυτικής Ιρλανδίας, εκεί που ο ατλαντικός ωκεανός χαϊδεύει την Ευρώπη. Οι πανέμορφοι βράχοι του Μοχέρ μαζί με την Ισλανδία και τις ακτές της Πορτογαλίας αποτελούν τους «φρουρούς» της Ευρώπης στη δύση, εκεί που ξεκινάει ο απέραντος ατλαντικός ωκεανός…

Σαρλή Έλενα

Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας