Πάτρα 18 Μαρτίου 2020

Από τη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα από τις Π.Ε. Αχαΐας και Ηλείας ξεκίνησε η συστηματική λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές της Γ Λυκείου ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου  οι ομάδες υποστήριξης των σχολείων που συγκροτήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό,  παρακολούθησαν πρώτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μαζί με την ομάδα διαχείρισης της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, να δίνουν οδηγίες για το εγχείρημα.

Αξίζει στο σημείο αυτό να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις:

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα προσφέρει δυνατότητες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με διαμοιρασμό αρχείων, μεταβάσεις σε άλλους ιστότοπους, καλή ποιότητα ήχου και εικόνας, δυνατότητα αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής μηνυμάτων, ερωτήσεων και απαντήσεων. Δεν είναι απλά μια πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

Υπήρξε μεγάλη και εντυπωσιακή ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στο όλο εγχείρημα. Αρκεί να αναφερθεί ότι σχεδόν όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των προαναφερόμενων περιοχών ανταποκρίθηκαν άμεσα και μάλιστα δημιουργήθηκαν οι σχετικές λίστες προσφερόμενων εκπαιδευτικών με τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διαβιβαστούν στο Υπουργείο σε χρόνο ρεκόρ και δη από το Σάββατο 14 Μαρτίου, μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής 15 Μαρτίου. Αυτό αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι οι εκπαιδευτικοί μας στέκονται με υψηλό αίσθημα συνείδησης και επαγγελματισμού απέναντι στα θεμελιώδη καθήκοντά τους και αναγνωρίζουν ότι είναι κρατικοί υπάλληλοι που υπηρετούν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης. Το έκαναν στο παρελθόν, το κάνουν και τώρα. Δεν πρόκειται να αφήσουν τους μαθητές τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, χωρίς υποστήριξη.

Από την Τρίτη 17 Μαρτίου, οι εκπαιδευτικοί μας ήδη εργάζονται, εφαρμόζοντας τις οδηγίες και δημιουργώντας τις «εικονικές» τάξεις τους. Αποστέλλουν τις απαραίτητες προσκλήσεις στους μαθητές και ξεκινούν τα πρώτα μαθήματα.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η αξιοποίηση των όποιων νέων εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην παρούσα έκτακτη συνθήκη, έχει ως πρωτεύοντα στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και των αναγκαίων δεσμών που αναπτύσσονται στις κοινότητες μάθησης. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας για το επόμενο διάστημα και όσο χρειαστεί, δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης και αυτοπρόσωπη διδασκαλία της παραδοσιακής τάξης και όσα αυτή η ομάδα με τη δική της δυναμική κάθε φορά εμπεριέχει. Η συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην παρούσα φάση, κρατά σε επαφή και επικοινωνία τα μέλη της ομάδας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια δυνατότητα εμβάθυνσης και αξιοποίησης του χρόνου των μαθητών στην ύλη των μαθημάτων και στην προσπάθεια που καταβάλουν για τις τελικές εξετάσεις.

Γνωρίζουμε βεβαίως, ότι ακόμα και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ενδεχομένως να μην είναι πλήρως εφοδιασμένοι με τις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όμως δεν θα ζητηθούν ευθύνες από τους ίδιους για το κατά πόσο αξιοποίησαν τις δυνατότητες του εργαλείου- πλατφόρμας ή τις μεθοδολογικές πρακτικές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Γνωστοποιούμε επίσης, ότι δεν καταχωρούνται απουσίες στους μαθητές από τυχόν μη παρουσία τους στα τηλεμαθήματα. Είμαστε βέβαιοι όμως, ότι οι δυνατότητες θα αξιοποιηθούν από τον καθένα στο βαθμό που μπορεί και φτάνει.

Επισημαίνουμε ότι η παρακολούθηση και η συμμετοχή των μαθητών από απόσταση μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε σταθερό ή φορητό υπολογιστή ακόμα και τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο χωρίς να απαιτείται μεταφόρτωση κάποιου αρχείου και εγκατάσταση. Ο μαθητής δέχεται μία πρόσκληση στο email του γονέα και από κει άμεσα μεταβαίνει στο «δωμάτιο εργασίας». Ακόμα κι αν ένας μαθητής δεν διαθέτει τίποτα από τα παραπάνω, θα μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία μέσω σταθερής τηλεφωνίας με αστική χρέωση (δηλ δωρεάν), χωρίς σε αυτή την περίπτωση να έχει εικόνα.

Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να ενημερώσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση παροχής του ΤΠΕ εξοπλισμού όλων των τύπων σχολείων της περιοχής μας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την επιτελική δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ξεκίνησε το 2017. Ένα υλικό που αποτελείται κυρίως από σταθερούς και φορητούς Η/Υ, σέρβερς, και υποστηρικτικό εξοπλιστικό υλικό, συνολικού ύψους 4 εκατομ ευρώ. Αυτό θα διατεθεί στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειάς μας, για αναβάθμιση του ηλεκτρονικού τους εξοπλισμού.

Σε νεότερη επικοινωνία θα δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομερείς αναφορές για το υλικό αυτό.

Με τη βεβαιότητα ότι δίνουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας και με το σύνθημα:

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΙΔΙΩΤΕΥΟΥΜΕ

Εύχομαι  καλή επιτυχία και σε όσους ασθενούν ταχεία ανάρρωση.

Ο ΠΔΕ Δ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος