ErasmusPlus, Erasmus+

Translate to:

 

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας,  Οικονομοπούλου Μαρία – Μυρτώ, Παπαθεοχάρης Λουκάς, Τσιούρη Αγγελική, Παπαγεωργίου Αχιλλέας και Λαμπρινή Χαριτωμένη Σκούρτη και Δήμητρα Χρονοπούλου (από την Ε΄ τάξη), συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς, Θεοδωροπούλου Ιωάννα ΠΕ70 (υπεύθυνη του προγράμματος), Τσιλιγκιριάν Ερμιόνη (ΠΕ70), Δ/ντρια του σχολείου και Σωτηροπούλου Ασπρούλα (ΠΕ70), Υποδ/ντρια, συμμετείχαν στην 4η διακρατική εκπαιδευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Skofja Loka της Σλοβενίας, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + που υλοποιεί το σχολείο «The spirit of responsibility for environment».

Κύριοι στόχοι της κινητικότητας όσον αφορά στους μαθητές, ήταν:

  • Η συνεργασία, οι κοινές δράσεις, ο προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίησή τους πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα,
  • Οι επικοινωνιακές δεξιότητες στη χρήση της αγγλικής γλώσσας και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους,
  • Η ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης και της πορείας προς την εξεύρεση λύσεων σε περιβαλλοντικά προβλήματα (problem solving),
  • Η επαφή των εταίρων και η γνωριμία με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και πρακτικές

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα όπου μας περίμεναν Σλοβένοι συνάδελφοι, μαθητές και γονείς Σλοβένων μαθητών που θα φιλοξενούσαν τους Έλληνες συμμαθητές τους. Οι μαθητές τακτοποιήθηκαν στα σπίτια και προετοιμαστήκαμε όλοι για το πρόγραμμα της συνάντησης.

Να σημειωθεί ότι είχε ήδη προηγηθεί η γνωριμία των παιδιών μεταξύ τους αλλά και με τους γονείς μέσω email & skype. Οι γονείς ήταν υπεύθυνοι για τη μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο καθημερινά.

Δευτέρα 30-09-2019

Στις 8:00 πμ πήγαμε στο  σχολείο “Osnovna šola Cvetka Golarja”, όπου μας έγινε υποδοχή και στη συνέχεια ξενάγηση τους χώρους του σχολείου. Οι μαθητές εντάχθηκαν σε τάξεις και παρακολούθησαν μαθήματα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των συμμετεχόντων στο αμφιθέατρο στου  σχολείου, γεύμα και μετακίνηση στο ιστορικό κέντρο της  Skofja Loka, όπου όλες οι ομάδες έλαβαν μέρος σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού που στόχο είχε την «ανακάλυψη» τοποθεσιών και την εξοικείωσή μας με την πόλη.

Αργότερα συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος μας μίλησε για τα χαρακτηριστικά του τόπου, και ευχήθηκε σε όλους τους φιλοξενούμενους καλή διαμονή και επιτυχία στη συνάντηση.

     Τρίτη 1-10-2019

Συνάντηση στο σχολείο στις 8:20 πμ, όπου είχαν προγραμματιστεί εργαστήρια με τους μαθητές. Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των Σλοβένων συναδέλφων και έκαναν τις δικές τους «πειραματικές» κατασκευές. Όταν ολοκλήρωσαν το έργο τους, βγήκαν κατά ομάδες στο προαύλιο του σχολείου και με μεγάλο ενθουσιασμό έκαναν «πειραματικές δοκιμές» στις δημιουργίες τους!

Αργότερα οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν και συζήτησαν τόσο για το θέμα της παρούσας κινητικότητας όσο και για την επόμενη συγκεκριμενοποιώντας τη θεματική και τις ημερομηνίες της μετακίνησης στην Κωνσταντινούπολη, τον Απρίλη του 2020.

Ακολούθησε επίσκεψη στο κάστρο Bled  και στο ομώνυμο νησάκι. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το πανέμορφο τοπίο και να ενημερωθούν για τον τρόπο της καθημερινής ζωής περιηγούμενοι στον εκθεσιακό χώρο του κάστρου Bled.

Τετάρτη 02-10-2019

Άφιξη στο σχολείο στις 8:20 πμ. Με λεωφορείο μεταβήκαμε στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα για να επισκεφθούμε το House of Experiments όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να «πειραματιστούν» σε διάφορες ενότητες της φυσικής.

Ακολούθησε περιήγηση στην πόλη της Λιουμπλιάνα και στη συνέχεια πήγαμε στο κάστρο της πόλης (Ljubljana Castle). Υπήρξε ενδιαφέρουσα ξενάγηση στις αίθουσες του κάστρου και παρακολουθήσαμε προβολή που αναφερόταν στη ιστορία του και τις μετατροπές που υπέστη στην πάροδο των αιώνων. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν με το κάστρο αλλά και με την ιστορία της πόλης και το δράκο της, που σύμφωνα με την παράδοση, τον σκότωσε ο ήρωας της ελληνικής μυθολογίας Ιάσονας στην επιστροφή του από την Αργοναυτική εκστρατεία! Έτσι σώθηκαν οι κάτοικοι της Λιουμπλιάνα που ταλαιπωρούνταν από την «κακό» δράκο!

 

Πέμπτη 03-10-2019

Το πρωί στις 7:30 πμ συναντηθήκαμε στο σχολείο απ΄ όπου ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στο Predjama Castle που χρονολογείται στο 1570 μ.Χ. περίπου, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι στο ίδιο σημείο υπήρχε κάστρο από το 1274. Το χτίσιμό του στην τοποθεσία αυτή, προσέφερε ασφάλεια και προστασία αφού ήταν χτισμένο πάνω στο βράχο σε μια πολύ εντυπωσιακή τοποθεσία που το μετέτρεπε σε τέλειο κρησφύγετο.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Karst, όπου μας δόθηκαν πολύτιμες πληροφορίες με προβολές, διαδραστικούς χάρτες και γνωρίσαμε  τους γεωλογικούς σχηματισμούς που διαμόρφωσαν το περίφημο σπήλαιο  Postojna.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το σπήλαιο Postojna που αποτέλεσε ιδιαίτερη εμπειρία για τους μαθητές τόσο για το μέγεθός του, όσο για την μετακίνηση εντός του σπηλαίου που γίνεται με τρενάκι όσο και για τη συγκλονιστική ομορφιά του χώρου, αφού έχει το μεγαλύτερο υπόγειο φαράγγι τον κόσμο και το διατρέχει ο ποταμός Ρέκα. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της Unesco, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Παρασκευή 4-10- 2019

Στις 8:20 πμ ξεκίνησαν εργαστήρια που έλαβαν μέρος όλοι οι μαθητές. Αργότερα επισκεφτήκαμε το σχολείο στη Reteče όπου έγινε τελετή υποδοχής και περιήγηση στους χώρους του σχολείου. Λειτουργεί ως παράρτημα του μεγαλύτερου σχολείου.

Επιστρέψαμε στο σχολείο της  Skofja Loka, όπου έγινε η δράση “Eco tree planting” με τη συμμετοχή όλων των μαθητών. Ακολούθησε η αξιολόγηση της επίσκεψης και η τελετή λήξης, με πρόγραμμα που είχαν επιμεληθεί οι Σλοβένοι μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους.

Σάββατο 5-10- 2019

Γεμάτοι από όμορφες εικόνες αποχωρούμε από τη Σλοβενία. Το ραντεβού ας ήταν στο σχολείο απ’ όπου και ξεκινήσαμε με λεωφορείο για το αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα. Οι μαθητές μας, συνοδευόμενοι από τους γονείς των παιδιών που τους φιλοξενούσαν, αποχαιρετίστηκαν με τους συμμαθητές και φίλους τους. Οι στιγμές ήταν πολύ συγκινητικές…

 Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι οι στόχοι της κινητικότητας του προγράμματος Erasmus + υλοποιήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Οι μαθητές επικοινώνησαν με τους συμμαθητές τους από τις συμμετέχουσες χώρες, αντάλλαξαν ιδέες και πρακτικές, ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό της χώρας, βίωσαν τους ρυθμούς της καθημερινότητας στη Σλοβενία, κοινωνικοποιήθηκαν, απόλαυσαν το αγαθό της φιλοξενίας, ευαισθητοποιήθηκαν σε περιβαλλοντικά ζητήματα, διεύρυναν τους ορίζοντές τους και εμπλούτισαν τα βιώματά τους με νέες εμπειρίες. Μοιράστηκαν κοινές αγωνίες για το μέλλον του πλανήτη μας και αναθεώρησαν στάσεις και πρακτικές, κάτι που μας δίνει ελπίδες για το μέλλον όσον αφορά την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε περιβαλλοντικά θέματα.