Το Γενικό Λύκειο Λεχαινών ολοκλήρωσε με εξαιρετική επιτυχία το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Βιώσιμη πόλη- Ευ Ζην» με την επίσκεψη στο Λύκειο ZONGULDAK SAİME TOPTAN SOSYAL BİLİMLER LİSESİ της πόλης Ζονγκουλντάκ της Τουρκίας από 28/9 έως 6/10/2024. Οι μαθητές/τριες είχαν γόνιμη συνεργασία με τους συμμαθητές/τριες τους στο σχολείο υποδοχής. Αρχικά παρουσίασαν την εργασία που είχαν εκπονήσει για το πρόγραμμα, στην οποία αντιμετώπισαν την έννοια της βιώσιμης πόλης διεπιστημονικά, εξετάζοντας παραμέτρους του θέματος, όπως μόλυνση και προστασία του περιβάλλοντος, ιστορία, τέχνη, φυσική αγωγή, αρχιτεκτονική, αλλά και από την σκοπιά των κοινωνικών επιστημών. Στο τέλος πρότειναν λύσεις για την επίτευξη της βιωσιμότητας των σύγχρονων πόλεων.

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες του σχολείου υποδοχής παρουσίασαν την ιστορία της πόλης Ζονγκουλντάκ, η οποία εξαιτίας του πλούσιου υπεδάφους της σε άνθρακα, έχει ορυχεία και αποτελεί σημαντικότατο εξαγωγικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας γνωρίστηκαν με τους μαθητές/τριες του σχολείου υποδοχής, ξεναγήθηκαν στις τάξεις και αντάλλαξαν απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα και για το πρόγραμμα, αλλά και δώρα. Επίσης, δοκίμασαν και σπιτικά εδέσματα που προετοίμασαν οι μαθητές/τριες του σχολείου υποδοχής μέσα σε κλίμα ζεστής φιλοξενίας.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη θερμή φιλοξενία από τους συναδέλφους του σχολείου υποδοχής, ιδιαίτερα από τον καθηγητή Αγγλικής γλώσσας κ. Nuhbay Korkmaz, ο οποίος ήταν ο συνοδός και συμπαραστάτης μας όλες της ημέρες της παραμονής μας στο Ζονγκουλντάκ, καθώς και από τον διευθυντή του σχολείου κ. Omer Yilmaz. Πρέπει να αναφερθούμε στην τιμή που μας έκανε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ζονγκουλντάκ και να μας καλωσορίσει στην πόλη και να μας μοιράσει αναμνηστικά δώρα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και επισκέψεις σε κοντινές πόλεις, Αμάσρα και Σαφράνμπολου, των οποίων η φυσική ομορφιά και ο αρχιτεκτονικός πλούτος σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία εμπλούτισε την αντίληψή μας για τη βιωσιμότητα των πόλεων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Η επίσκεψη στην Αγία Σοφία, στο Πατριαρχείο, στην εκκλησία των Βλαχερνών, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Σταυροδρόμι, στη Βασιλική Δεξαμενή του Ιουστινιανού, στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ και στα σχολεία, Ζάππειο Παρθεναγωγείο και Μεγάλη του Γένους Σχολή διεύρυναν την έννοια της βιωσιμότητας με την ιστορική προοπτική μέσω της συμβίωσης των γειτονικών λαών.

Συνοδοί ήταν η διευθύντρια κ. Ανδριάνα Λάκκα, και οι καθηγήτριες κ. Ευγενία Αδαμοπούλου και Ανθή Θεοφιλοπούλου.