Translate to:
Η ομάδα Erasmus του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου “Παλαμαϊκή Σχολή”, αποτελούμενη από δυο μαθήτριες, τη Χαρίση Αγγελική και την Τζαφάι Ναταλία, δυο μαθητές, τον Στεφανάτο Μάρκο και τον Μανιώτη Ιωάννη και από τρεις καθηγητές, Παναγιωτοπούλου Γεωργία – Πληροφορικής, Παπαβασιλείου Δημήτριο – Φυσικής και Μαντά Καλλιόπη – Μαθηματικών, μετακινήθηκαν στο χωριό Karczmiska της Πολωνίας και στο σχολείο Zespol Szkol w Karczmiskach, για πραγματοποίηση μαθησιακής δραστηριότητας (LTTA) από το Σάββατο 5/11/2022 έως και το Σάββατο 12/11/2022. Η συνεργασία εκτός από το Πολωνικό σχολείο πραγματοποιήθηκε και με σχολεία από Τουρκία, Πορτογαλία, Ισπανία. Η μετακίνηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 – Σχολικής εκπαίδευσης, με τίτλο
«Robocode Workshop of Υoung Ιnventors is Designing the Future», “Εργαστήριο ρομποτικής νέων εφευρετών σχεδιάζει το μέλλον” και κωδικό «2019-1-TR01-KA229-074681.
Το Σάββατο το πρωί, στις 5 Νοεμβρίου, η ομάδα ξεκίνησε από το Μεσολόγγι με προορισμό τη Βαρσοβία. Η άφιξη στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι. Το απόγευμα η ομάδα επισκέφτηκε το Βασιλικό κάστρο και την παλιά πόλη της Βαρσοβίας, η οποία ξαναχτίστηκε πριν από 70 χρόνια, όπως ακριβώς ήταν πριν τον καταστρεπτικό βομβαρδισμό τους από τους Γερμανούς στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Την Κυριακή το πρωί επισκεφτήκαμε το μνημείο εξέγερσης της Βαρσοβίας, τους “Δείκτες ορίων του Γκέτο της Βαρσοβίας”, τους κήπους και το πάρκο Κρανσίσκι. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Κέντρο επιστημών Κοπέρνικος που ήταν μοναδική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, μιας και φιλοξενούσε 400 εκθέσεις. Αρχικά επισκεφτήκαμε την έκθεση “The future is now’” που άνοιξε τις πύλες της την προηγούμενη μέρα. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε και συμμετείχαμε σε δραστηριότητες τεχνολογικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τα εκθέματα που υπήρχαν. Το απόγευμα με τις ομάδες των συνεργαζόμενων σχολείων ξεκινήσαμε από την Βαρσοβία για τον προορισμό μας, το σχολείο στο χωριό Karczmiska, όπου μας περίμεναν οι εταίροι μας, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Όλες οι ομάδες των μαθητών φιλοξενήθηκαν από τους ντόπιους συμμαθητές τους οι οποίοι και τους παρέλαβαν από το σχολείο.
Τη Δευτέρα το πρωί έγινε μια ωραία εκδήλωση για το καλωσόρισμα των ομάδων από τον
Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, έγινε ανταλλαγή δώρων, δόθηκαν δώρα σε όλους τους φιλοξενούμενους και πιστοποιητικά συμμετοχής για την κινητικότητα.
Ακολούθως επισκεφτήκαμε την κοινότητα και η αντιπρόεδρος μας ενημέρωσε για τον τόπο και τους κατοίκους και μας ανέφερε ότι τα μισά χρήματα που τους χορηγούνται από την κυβέρνηση, τα χρησιμοποιούν για το σχολείο. Ακολούθησαν εργαστήρια και δραστηριότητες με χρήση εκπαιδευτικών εφαρμογών σε κινητές συσκευές και παιχνίδια χρησιμοποιώντας κατάλληλα λογισμικά. Αργότερα υπήρχε δείπνο καλωσορίσματος για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Την Τρίτη όλες οι ομάδες φτάσαμε στο Lublin, μια πανέμορφη πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο συγκέντρωσης με συνοδεία ξεναγού που κατάφερε να μας μεταφέρει τα βιώματα των κρατουμένων και να μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα και προβληματισμούς για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Όλοι αντιληφθήκαμε την αξία της δημοκρατίας και της ελευθερίας για τον άνθρωπο. Η ξενάγησή μας συνεχίστηκε στους πλακόστρωτους δρόμους της παλιάς πόλης του Lublin και στα ιστορικά μνημεία της.Την Τετάρτη το πρωί έγινε επίδειξη ρομποτικών συσκευών με lego και drones. Πραγματοποιήθηκε εργαστήριο παρασκευής τοπικών εδεσμάτων σε κατάλληλη αίθουσα του σχολείου από αρμόδιες καθηγήτριες με συμμετοχή και των μαθητών μας, οι οποίοι διασκέδασαν με την διαδικασία και απόλαυσαν τις δημιουργίες τους. Ακολούθησε το καθιερωμένο γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου για μαθητές και καθηγητές που γενναιόδωρα μας προσέφεραν οι Πολωνοί γονείς και καθηγητές. Αργότερα επισκεφτήκαμε την όμορφη και τουριστική πόλη Kazimierz με την υπέροχη αρχιτεκτονική της, δίπλα στον ποταμό Βιστούλα. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε – μικροί και μεγάλοι – θαυμάζοντας την ομορφιά γύρω μας και απολαμβάνοντας την ήρεμη ατμόσφαιρα που μας μετέδιδε το περιβάλλον. Την Πέμπτη παρακολουθήσαμε μια συγκινητική εκδήλωση που ετοίμασαν καθηγητές και μαθητές παρουσία επισήμων, στα πλαίσια εορτασμού για την απελευθέρωση της Πολωνίας στις 11/11/1918. Ακολούθως τα παιδιά συμμετείχαν σε δραστηριότητες σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου. Μετά το γεύμα στο σχολείο ακολούθησε ξεκούραση των μαθητών στις οικογένειες. Το απόγευμα συναντηθήκαμε εκ
νέου όπου εντυπωσιαστήκαμε από την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με δείπνο και πάρτυ με φωτορυθμικά και μουσική μετατρέποντας τον τελευταίο όροφο του σχολείου σε disco, υπό την εποπτεία των Πολωνών καθηγητών.
Η Παρασκευή ήταν ημέρα αργίας αλλά και μνήμης για τους Πολωνούς. Όλες οι ομάδες πήγαμε με πούλμαν στην Βαρσοβία όπου είχαμε μια όμορφη ξενάγηση στην παλιά πόλη και εντυπωσιαστήκαμε παρακολουθώντας τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Το απόγευμα σε συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε ο αποχαιρετισμός των ομάδων. Το βράδυ παρακολουθήσαμε εορταστικά και χορευτικά δρώμενα στην παλιά και νέα πόλη της Βαρσοβίας.
Τα προγράμματα Erasmus δεν είναι εκδρομές αναψυχής.
Είναι προγράμματα που ανοίγουν δρόμους κι αλλάζουν ζωές.
Δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αναπτυχθούν ως Ευρωπαίοι πολίτες με μια διεθνή οπτική και προοπτική. Ευχαριστούμε το σχολείο Zespol Szkol w Karczmiskach, Karczmiska, Πολωνία
Ολοκληρώνοντας, με αυτή την τελευταία κινητικότητα, το πρόγραμμα Erasmus+ που ξεκίνησε το 2019, θα θέλαμε να εκφράσουμε την πικρία μας σχετικά με το σχολικό μας συγκρότημα. Τα σχολεία που επισκεφθήκαμε στην Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και Πολωνία είχαν όλες τις κατάλληλες υποδομές με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων και πολλούς χώρους υποστήριξης μαθητών και εκπαιδευτικών, για να αισθάνονται όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας ευχάριστα σε ένα όμορφο σχολικό περιβάλλον, ενώ εμείς, δυστυχώς πολλά χρόνια τώρα, κάνουμε μάθημα
μέσα στα toll.
Πιστεύουμε, και το τονίζουμε για άλλη μια φορά, ότι οι μαθητές μας και εμείς οι εκπαιδευτικοί, αξίζουμε ένα άλλο σχολικό περιβάλλον, με νέα κτίρια και υποδομές ενός σύγχρονου σχολείου, του 21ου αιώνα. Ελπίζουμε σύντομα να γίνει κάτι και για μας… Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που είναι αρμόδιοι και ας επισπευσθούν οι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν.
Η συντονίστρια: Παναγιωτοπούλου Γεωργία – Πληροφορικής
Οι εκπαιδευτικοί – μέλη της παιδαγωγικής ομάδας: Παπαβασιλείου Δημήτριος – Φυσικής και Μαντά Καλλιόπη – Μαθηματικών