Translate to:

Τη Δευτέρα 29/11/2021 το CHOICE βρέθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Junior Achievement Greece στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών με 70 συμμετέχοντες δια ζώσης και 150 online. Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν ο κ. Ιωάννης Σφαέλος, Διευθυντής Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας, ο κ. Σπυρίδων Παπαδάκης, Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΚΕ.Σ.) Δυτικής Ελλάδας και η κα Αθανασία Μπαλωμένου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Δυτικής Ελλάδας και επιστημονική υπέυθυνη του έργου Erasmus+ CHOICE.

Το JΑ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται σε όλες τις Η.Π.Α. και σε περισσότερες από 100 χώρες, εφοδιάζοντας τους νέους με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να βγουν άρτια προετοιμασμένοι στο σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο. Το JA εμπνέει και προετοιμάζει τους νέους ώστε να πετύχουν στο αυριανό εργασιακό τους περιβάλλον, καλλιεργώντας την επιχειρηματική τους σκέψη και παράλληλα διασφαλίζοντας ότι διαθέτουν τα εργαλεία ώστε να είναι οικονομικά ικανοί ενήλικες. Στην Ελλάδα από το 2005 έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 92.000 μαθητές/φοιτητές και 4.000 εκπαιδευτικούς. Τα ταξίδια που οργανώνει σε όλη την Ελλάδα φέτος, πραγματοποιούνται στον απόηχο της πρωτόγνωρης μεγάλης εθνικής επιτυχίας των «start up» Swim.me (έξυπνο σκουφάκι πισίνας για άτομα με προβλήματα όρασης) και FlowOn (έξυπνη βρύση εξωτερικών χώρων) που κέρδισαν τους Πανελλαδικούς Διαγωνισμούς του JA Greece και στη συνέχεια κατέκτησαν το χρυσό και το ασημένιο «μετάλλιο» στους Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του JA Europe 2021. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τη φοιτητική «start up» Swim.me και τη μαθητική «start up» FlowOn σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το Junior Achievement Greece που δίνει το πλαίσιο και τα κίνητρα στα παιδιά της Ελλάδας να σκεφτούν έξυπνες και κοινωνικά ευαίσθητες επιχειρηματικές ιδέες, ικανές για διεθνείς διακρίσεις και εφαρμογή στην αληθινή αγορά.

Το CHOICE βρισκόταν πραγματικά “στο χώρο του” καθώς το ίδιο το Πρόγραμμα αποτελεί μια εκπαιδευτική προσέγγιση που βασίζεται στις ΤΠΕ και σε μια πρακτική και καινοτόμο εκπαιδευτική διαδικασία STE(A)M, με στόχο να ενισχύσει το ενδιαφέρον των νέων (14-18 ετών) για θέματα STEM και για μια STEM σταδιοδρομία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των αναντιστοιχιών μεταξύ δεξιοτήτων και αναγκών στην αγορά εργασίας. Η κα Μπαλωμένου Αθανασία ως επιστημονική υπεύθυνη του έργου παρουσίασε τις προοπτικές που υπάρχουν μέσα από την STEM προσέγγιση στην εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα ο Γενικός Διευθυντής κ. Αργύρης Τζικόπουλος παρουσίασε τα προγράμματα του Junior Achievement Greece και τις ευκαιρίες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών , ενώ για την εφαρμογή των προγραμμάτων στην εκπαιδευτική πράξη μίλησαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ιωάννης Χιωτέλης και Όλγα Σταυροπούλου καθώς και ο Απόστολος Βετσόπουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Δυτ. Ελλάδας. Ακολούθησε ομιλία του Πατρινού Start upper Νίκου Ιωάννου, ιδρυτή και CEO του Delivery.gr. Στη συνέχεια σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ προσκεκλημένων συζητήθηκαν οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις και οι στόχοι της επιχειρηματικής εκπαίδευσης και πώς αυτή ενδυναμώνει την τοπική κοινωνία. Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Καραγιάννη Ελισάβετ (Εκπαιδευτικός-Οικονομολόγος), Κατσικά Χρύσα (εθελόντρια – Τράπεζα Πειραιώς), Σκαρπέτα Πένη (εκπρόσωπος ΜΚΟ MEXOXO). Η ημερίδα έκλεισε με ένα βιωματικό εργαστήρι όπου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να επεξεργαστούν τον τρόπο με τον οποίο εμπνέουν και προετοιμάζουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους για τη δική τους επιτυχία.