Translate to:

Μία σειρά εργαστηρίων σχεδιασμού και ανάπτυξης ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων OERs (Open Educational Resources) που υλοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 ολοκληρώθηκε και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο έχοντας δίπλα μας τους σημαντικούς ανθρώπους και φορείς που υποστήριξαν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το τελευταίο εργαστήριο σχεδιασμού και ανάπτυξης εκπαιδευτικών πόρων έλαβε χώρα την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 και το τίμησαν με την παρουσία τους ακαδημαϊκοί αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς εργασίας υποστηρίζοντας ουσιαστικά εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σε λίγο καιρό, από τη νέα σχολική χρονιά, αυτοί οι Ανοιχτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία του CHOICE MOOC (Μαζικό Ανοιχτό Διαδικτυακό Μάθημα) στο οποίο εκπαιδευτικοί και μαθητές θα μπορούν να εγγραφούν, να επιμορφωθούν και να πιστοποιηθούν δωρεάν!Υπενθυμίζεται ότι το CHOICE είναι ένα ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ KA3 στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε όσες το δυνατόν περισσότερες σχολικές της μονάδες να εμπλακούν. Ήδη έχει εμπλέξει στην αρχική του αυτή φάση τρεις σχολικές μονάδες οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στις δημιουργικές ομάδες εργασίας CHOICE (National Creative Leadership Teams).

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, μέλη των CLTs, παρουσίασαν δεξιότητες και γνώσεις που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος CHOICE και άπτονταν θεμάτων όπως η εφαρμογή των ραδιοϊσοτόπων στην Ιατρική και η κατασκευή ρομπότ από ανακυκλώσιμα υλικά, η ανακάλυψη της μαθηματικής αναλογίας της Χρυσής Τομής, η εφαρμογή Βιολογίας και στοχαστικών Μαθηματικών με στόχο τη δημιουργία ψηφιακού παιχνιδιού για την Βιώσιμη Ανάπτυξη αλλά και εκπαιδευτικού παιχνιδιού από απλά υλικά βασισμένο στον τρόπο διασποράς ενός ιού στον πληθυσμό.

Ως εκπρόσωποι του χώρου εργασίας παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας κ. Αϊβαλής Δημήτρης, ο κ. Τσούμπελης Θεόδωρος εκπροσωπώντας το Εμπορικό Επιμελητήριο Αχαΐας, ο κ. Νικολούτσος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλείας και ο κ. Τσιχριτζής Παναγιώτης, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την έως τώρα δουλειά των μαθητών και συζήτησαν μαζί τους για τις δεξιότητες που απέκτησαν. Η συμβολή τους στην διεξαγωγή του τελευταίου εργαστηρίου ήταν ουσιαστική καθώς αναφέρθηκαν εκτενώς σε υφιστάμενες επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες υποστηρίζουν την καινοτομία και στις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν επισκέψεις πεδίου οι μαθητές ώστε να δουν στην πράξη τους τρόπους με τους οποίους οι γνώσεις, που απέκτησαν κατά τη διάρκεια παραγωγής των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων με STEAM προσέγγιση (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) είναι εφαρμόσιμες και προ απαιτούμενες ως εφόδια για την πετυχημένη πορεία τους στη μελλοντική αγορα εργασίας.

Το ίδιο σημαντική στην υλοποίηση του εργαστηρίου ήταν η παρουσία των κ.κ Λυγερού Ζωής, Καθηγήτριας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σύψα Βάνας, Καθηγήτριας του τμήματος Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Λοιμοξιολόγων και της Παπαϊωάννου Ιωάννας, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας οι οποίες συνετέλεσαν ουσιαστικά προσδίδοντας επιστημονική εγκυρότητα στους ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους που είχαν σχέση με το αντικείμενό τους αφενός και αφετέρου λειτούργησαν ως πρότυπα role models ερευνητών της ακαδημαϊκής κοινότητας η οποίοι απασχολούνται σε τομείς καινοτομίας.