Η φιλοξενία του Ε.Κ. Ναυπακτου σε αντιπροσωπείες σχολείων του εξωτερικού

11

Translate to:

Το Εργαστηριακό Κέντρο Ναυπάκτου (Ε.Κ. Ναυπάκτου) στο πλαίσιο του  Ευρωπαϊκού προγράμματος  διασχολικής συνεργασίας Erasmus+ με τίτλο Eat Smart Save Your Land φιλοξένησε από τις 23-27 Μαΐου  2022 αντιπροσωπείες από τα άλλα 5 συνεργαζόμενα σχολεία από την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σερβία και την Τουρκία  αντίστοιχα.

Το ΕΚ ως συντονιστικό σχολείο, είχε οργανώσει μια  εβδομάδα κοινών σχολικών STEM  δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών επισκέψεων με στόχο την ευαισθητοποίηση  των μαθητών για την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής  αλλά και την αναγκαιότητα  αλλαγών στα συστήματα τροφίμων  ώστε να διαφυλαχθεί τόσο η  ανθρώπινη υγεία όσο και η υγεία του πλανήτη. Στο πρόγραμμα είχαν συμπεριληφθεί και πολιτιστικές επισκέψεις και ανταλλαγές ώστε να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ποικιλομορφία μέσω της γνώσης και της ανταλλαγής πολιτισμού.

Αναλυτικά, οι δραστηριότητές περιλάμβαναν:

 • Την τελετή έναρξης  που πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου, σε ένα ζεστό κλίμα χαράς,  φιλίας  και έντονης αλληλεπίδρασης. Απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από  τον  Διευθυντή του Ε.Κ.,κ. Μακρυγιώργο, τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, κ. Γκίζα, τον Οργανωτικό Συντονιστή   ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, κ. Παπαδάκη, την Διευθύντρια του ΕΠΑΛ, κ. Πατσιού και την παιδαγωγική ομάδα. Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση των σχολείων και πόλεων από τα συνεργαζόμενα σχολεία και έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς κάθε χώρας, όπου όλοι έγιναν μια ομάδα, ενώ παράλληλα προσφέρθηκαν παραδοσιακά πιάτα και γλυκά που είχαν ετοιμάσει οι γονείς και κηδεμόνες.                                                                   
 • Παιχνίδια γνωριμίας των μαθητών στον χώρο του σχολείου (name line, speed dating), όπου έγινε και ο χωρισμός των μαθητών σε διεθνείς ομάδες.
 • Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα τις αειφόρες δίαιτες στοχεύοντας στην εξοικείωση με τα θέματα που θα διαπραγματευόμασταν .
 • Δραστηριότητα δημιουργίας ομαδικών STEM κόμικ σχετικά με τις αειφόρες δίαιτες.
 • Παιχνίδι εξοικείωσης με την πόλη που θα τους φιλοξενούσε (Treasure Hunt) με τη χρήση της εφαρμογής Goose Chase.                                     
 • Πολιτιστική εκδρομή στις Μυκήνες, στο Ναύπλιο και στην Επίδαυρο: επίσκεψη στα Αρχαιολογικά Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους.
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις-μελέτη περίπτωσης:
 • Α)στην Σαώ ΑΒΕΕ, μια εμπορική & παραγωγική εταιρία με κύρια δραστηριότητα την υδατοκαλλιέργεια ευρύαλων μεσογειακών ιχθύων στο Νησί της Οξειάς, στις εκβολές του ποταμού Αχελώου. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία ξενάγησης με βάρκες στο σημείο των ιχθυοκαλλιεργειών και ενημέρωσης για την παραγωγή των ψαριών.

  Β) στην επιχείρηση παραγωγής αυγοτάραχου Στέφος.

  Γ) στην βιομηχανία ΚΟΥΛΟΥ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ, όπου μας δόθηκε η δυνατότητα παρακολούθησης των σταδίων παραγωγής λουκουμιών και βανίλιας.

  Δ) στο οινοποιείο Achaia Clauss, το παλιότερο οινοποιείο της Ελλάδος.

  Ε) Παρατήρηση των αλυκών Μεσολογγίου και ενημέρωσης για την παραγωγή αλατιού.

 • Open air walking gallery στο χώρο του σχολείου όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν στους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης, γνώρισαν τις προκλήσεις και πρότειναν λύσεις ενώ εξέφρασαν και τις απόψεις τους για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η τεχνολογία στην επίτευξή τους.
 • Ηλεκτρονικός σχεδιασμός Υγιεινών Γευμάτων και αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση αυτών με βάση τα συνιστώμενα -είναι τελικά τόσο υγιεινά? Είναι αειφόρα?
 • Δημιουργία ηλεκτρονικών escape room με χρήση της εφαρμογής genial.ly
 • Αξιολόγηση εργασιών και δραστηριοτήτων -τελετή λήξης- πιστοποιητικά
 • Τέλος, επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης και στον αρχαιολογικό χώρο ώστε να οι συνεργάτες του Ε.Κ. Ναυπάκτου να επιστρέψουν παίρνοντας μαζί τους άρωμα Ελλάδας!