Στο “Έτος Επιστήμης” βρίσκεται το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας μέσω του Erasmus+ “European Schools Go Green”

113

Πρόγραμμα Erasmus+
“European Schools Go Green”
2017 – 2020
2η Χρονιά Συνεργασίας 2018 – 2019
“Science Year”
2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας – Goethe Gymnasium Kassel, Germany – Galileo Galilei Technical High School of Genova, Italy

της Ανδρέου Αικατερίνης, εκπαιδευτικού του 2ου Γυμνάσιου Αμαλιάδας, υπεύθυνης του προγράμματος,

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Αειφόρος Ανάπτυξη – Κλιματική αλλαγή

“Η δεύτερη χρονιά της τριετούς συνεργασίας του σχολείου μας με το Goethe Gymnasium του Κάσελ της Γερμανίας και του Galileo Galilei Technical High School της Γένοβα της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία! Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 προετοιμάσαμε με την φετινή ομάδα Erasmus των μαθητών και καθηγητών τις εργασίες και προτάσεις μας για την φετινή χρονιά και την 2η διακρατική οργανωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών από τα τρία σχολεία που έγινε στη Γένοβα τον Οκτώβριο.

Οι μαθητές μας τον Σεπτέμβριο προετοίμασαν μεταξύ άλλων κάρτες με τις σκέψεις τους και τα συλλυπητήρια για την πολύνεκρη τραγωδία με την κατάρρευση της γέφυρας το καλοκαίρι του 2018 στην όμορφη πόλη της Ιταλίας.

Παράλληλα το σχολείο μας έκανε αίτηση μέσω της κ. Σαλβάνου και αναμένουμε κάδους ανακύκλωσης μικροσυσκευών και λαμπτήρων αλλά και με πρωτοβουλία του Διευθυντή μας κ. Γούναρη άλλαξε όλο τον εξοπλισμό εξωτερικού φωτισμού του σχολικού συγκροτήματος με λάμπες τεχνολογίας led με τις οποίες εξασφαλίζουμε 90% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Μπαίνουμε αργά αλλά σταθερά σε νέα τροχιά!
( Το Blog του προγράμματος ανανεώνεται διαρκώς, είναι εξαιρετικά ενημερωμένο, υπάρχει τόσο σε αγγλόφωνη όσο και σε ελληνική έκδοση και περιέχει πλούσιο υλικό!!)

Τον Οκτώβριο ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γούναρης Αντώνιος και οι εκπαιδευτικοί Ανδρέου Αικατερίνη, Βασιλόπουλος Γρηγόρης, Σπυρόπουλος Χαράλαμπος και Χάρδα Ελένη ταξίδεψαν στην Γένοβα της Ιταλίας προσκεκλημένοι από το σχολείο Galileo Galilei Technical High School.

Εκεί είχαν μία εξαιρετικά επιτυχημένη και παραγωγική εβδομάδα εργασίας με όλους τους εκπαιδευτικούς του Ιταλικού αλλά και τους εκπροσώπους του Γερμανικού σχολείου Goethe-Gymnasium Kassel , την κ. Christina KAUFFELD (coordinator) , τον κ. Thomas WEIDNER, και την κ. Marion KŰHN που φέτος αναλαμβάνουν το επιστημονικό και τεχνολογικό κομμάτι του προγράμματος του γερμανικού σχολείου, (όπως αντίστοιχα στο δικό μας π.χ. ο κ. Βασιλόπουλος, ο κ. Σπυρόπουλος) .

Για τρεις συνεχόμενες ημέρες, στις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα φιλοξενήθηκαν ξεναγήθηκαν και συνεδρίασαν στους ζεστούς και φιλόξενους χώρους του Galileo Galilei . Σε αυτή τη 2η διακρατική οργανωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών των τριών σχολείων (πέρυσι η πρώτη είχε γίνει στο Κάσελ της Γερμανίας στο Goethe Gymnasium στη Γερμανία ) οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς και σχεδίασαν τα επόμενα βήματα της φετινής συνεργασίας βάσει του αρχικού σχεδιασμού και της προσαρμογής μας σε νέα δεδομένα και στις συναρπαστικές διαφορές και ομοιότητες των μαθητών μας.

Η περσινή πρώτη χρονιά του προγράμματος εστίασε στα προβλήματα και την ανάγκη ενημέρωσης, προβληματισμού και αναθεώρησης με όπλο την τέχνη και την δημιουργία έργων τέχνης και ενημερωτικών περιοδικών ( “ Art Year “ ), ενώ φέτος εστιάζουμε στην επιστήμη και τις λύσεις ( “ Science Year “ ).

Η φιλοξενία των Ιταλών συναδέλφων και μαθητών , της Διευθύντριας κ. Carpaneto και της υπεύθυνης του προγράμματος κ. Monzeglio αλλά και του προσωπικού του Ιταλικού σχολείου ήταν θερμή, εξαιρετική και γεναιόδωρη. Προετοιμάσαμε έτσι και το έδαφος για το ταξίδι των μαθητών μας στη Γένοβα τον Απρίλιο του 2019!

Ανταλλάχθηκαν δώρα, και εκτός από όσα μεταφέραμε εκεί εκ μέρους του σχολείου μας είχαμε την χαρά να προσφέρουμε και δώρα σχετικά με την περιοχή μας και την Αρχαία Ήλίδα από τον Δήμαρχο Αμαλιάδας κ. Χριστοδουλόπουλο. Ξεναγηθήκαμε και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά και ενημερωθήκαμε από το προσωπικό για τη δραστηριότητα του Δήμου της Γένοβα σε σχέση με οικολογικά ζητήματα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις δράσεις σε συνεργασία με τα σχολεία της πόλης.

Επιπλέον η Ελληνική ομάδα είχε την τιμή και χαρά να είναι προσκεκλημένη στο Δημαρχείο της Γένοβα όπου και παρέδωσε ανάλογα δώρα από τον κύριο Χριστοδουλόπουλο στον αντιδήμαρχο της Γένοβα κ Balleari.

Στο σχολείο εντυπωσιασμένοι ξεναγηθήκαμε και εργαστήκαμε σε χώρους , εργαστήρια και αίθουσες άρτια εξοπλισμένες από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας μέχρι και μηχανήματα και συσκευές που καλύπτουν όλο το φάσμα παραδοσιακών και νέων εφαρμογών. Στην φιλόξενη Aula που συνεδριάζουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εργαστήκαμε και ανταλλάξαμε ψηφιακό υλικό οργανώνοντας το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία των συνεργασιών των μαθητών μας για το σχολικό έτος 2018 – 2019 που εστιάζει στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι σε περίοπτη θέση είχε αναρτηθεί ειδικός πίνακας με φωτογραφίες και υλικό από την επίσκεψη των μαθητών του Ιταλικού σχολείου στην Αμαλιάδα όπου φιλοξενήθηκαν, και αυτό μας γέμισε χαρά και περηφάνια.

Επίσης τα βράδια ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο και λιμάνι της πόλης, καθώς και στις πανέμορφες περιοχές Bocadasse και Camogli.

Μετά την επιστροφή μας από την Ιταλία παραδώσαμε τα δώρα του Δήμου της Γένοβα και του Galileo Galilei Technical High School στο Δημαρχο κ. Χριστοδουλόπουλο , ο οποίος μας δέχτηκε στο γραφείο του και συζητήσαμε και για την πορεία του προγράμματος και τους προβληματισμούς μας. Τον ενημερώσαμε και για τις επόμενες κινήσεις μας οι οποίες περιλαμβάνουν εκτός απο τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του σχολείου που ξεκίνησε από τον φωτισμό, και σχεδιασμό και υλοποίηση μακέτας και σχεδίων των μαθητών μας αναδιαμόρφωσης της κτιριακής υποδομής με προσθήκη εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προσπάθεια πρότασης και υλοποίησης της!

Παράλληλα οι μαθητές μας έχουν ξεκινήσει διεργασίες για τις συνεντεύξεις επιστημόνων και δημιουργία επιστημονικού περιοδικού, καθώς και συνεντέυξεις και γνωριμία με ειδικούς μέσα τηλεδιασκέψεων στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “ Erasmus” του σχολείου μας!
Επίσης διοργανώθηκε στο σχολείο μας στην αίθουσα Erasmus μετά την γιορτή της 17 Νοέμβρη παρουσίαση του ταξιδιού μας στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου με …Ιταλική φινέτσα! Προσφέραμε Ιταλικά Γενοβέζικα παραδοσιακά προιόντα και γλυκά που φέραμε αλλά και ζεστή Ιταλική κουζίνα ( μαγειρεμένη με μεράκι κει νέες συνταγές κατευθείαν από την Γένοβα από τα χέρια των εκπαιδευτικών που ταξίδεψαν και των οικογενειών τους) , με συνοδεία Ιταλικής μουσική και προβολή φωτογραφιών από το Galileo Galilei Technical High School και όλο το ταξίδι μας, ώστε να μεταφερθεί και ο υπόλοιπος σύλλογος για λίγο την υπέροχη ακτή της Λιγυρίας (Liguria) και την εντυπωσιακή πόλη της Γένοβα με το ιστορικό κέντρο και λιμάνι, αλλά και να γνωρίσει καλύτερα τους συναδέλφους και τους μαθητές του σχολείου που μας φιλοξένησε.

Τον Νοέμβριο ξεκίνησαν επίσης οι συναντήσεις και οι ενημερώσεις των γονέων και κηδεμόνων για την πορεία του προγράμματος, αλλά επίσης ανακοινώθηκαν (μετά από κλήρωση που έγινε παρόντων εκπαιδευτικών , μαθητών, γονέων και του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου) οι οκτώ μαθητές της ομάδας Erasmus που θα συμμετέχουν στην διακρατική συνάντηση μαθητών τον Απρίλιο του 2019.
Επιπλέον είχαμε την τιμή και μεγάλη χαρά, στο πλαίσιο της επικοινωνίας του σχολείου μας με φορείς για τα θέματα του προγράμματός μας , να δεχτούμε τον θερμό χαιρετισμό και την αποστολή σχετικού υλικού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο είναι πλήρως ενεργό και ευαισθητοποιημένο σε περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και έχει προσφέρει πλούσιο σχετικό έργο . Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Μπίλλη για την αποστολή επιστολής και χαιρετισμού, το βιβλίο “On Earth as in Heaven “ – “ Ecological Vision and Initiatives of Ecumenical Patriarch Bartholomew” και το πλούσιο έντυπο υλικό σχετικά με το περιβάλλον, την οικολογική καταστροφή, την κλιματική αλλαγή, την βιοποικιλότητα κλπ αλλά και το σπουδαίο έργο του Πατριαρχείου. Σε αυτό το υλικό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων κοινή επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου για την παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον και τη Δημιουργία στα Ελληνικά, Ιταλικά και Γερμανικά , μία κίνηση που ενισχύει την συνεργασία μας με τα σχολεία του εξωτερικού και την κοινή προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος εκτός από τους πολιτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς , και μέσω των θρησκευτικών φορέων των χωρών μας.

Επίσης μεταξύ άλλων τον Δεκέμβριο οι μαθητές του Ιταλικού σχολείου παρουσίασαν το πρόγραμμά μας και αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια για την περσινή τους εμπειρία στην Αμαλιάδα σε ειδική εκδήλωση στο Palazzo Rosso της Γένοβα με υπεύθυνη πάντα την κ. Franca Monzeglio , αλλά και με ανάλογο άρθρο στον Ιταλικό Τύπο ( La Republica).

Με ενθουσιασμό και ενέργεια λοιπόν συνεχίζουμε φέτος την επιστημονική μας μελέτη και έρευνα με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας τη δεύτερη φάση του προγράμματος αυτής της υπέροχης συνεργασίας!”

Σαρλή Έλενα

Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας