Και τα δημοτικά μας στις επιτυχημένες προσπάθειες…Δύο στρατηγικές συμπράξεις ΚΑ2 για το 45ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών!!!

232

Ακούραστοι και με διάθεση για έμπνευση και δημιουργία δείχνουν να είναι εκπαιδευτικοί και μαθητές του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών!! Το 45ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για συμμετοχή των μαθητών/τριών στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας, συμμετέχει ενεργά για τα σχολικά έτη 2018 – 2019 και 2019 -2020 όχι σε ένα αλλά σε δύο προγράμματα Erasmus+ ΚΑ229, μετά από αξιολόγηση που έγινε σε αντίστοιχες προτάσεις που κατέθεσε.
Τα προγράμματα που εγκρίθηκαν είναι:
1. ECO geeks in action – promoting Science and ecology in primary classroom
• Πολωνία (συντονιστικό σχολείο), Ελλάδα, Ιταλία,Τουρκία,Τσεχία, Πορτογαλία
2. The spirit of responsibility for the environment
• Ιταλία(συντονιστικό σχολείο), Τουρκία, Σλοβενία, Ελλάδα, Ρουμανία

Τα προγράμματα θα διαρκέσουν μια διετία. Ήδη οι μαθητές του 45ου δημοτικού της Πάτρας έχουν ανταλλάξει φύλλα γνωριμίας για το δένδρο της φιλίας που υπάρχει σε κάθε συνεργαζόμενο σχολείο, αυτή την περίοδο ψηφίζουν για το logo και τις μασκότ των προγραμμάτων και συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για την ευαισθητοποίηση τους πάνω στα περιβαλλοντικά θέματα της χώρας μας και του πλανήτη.


Επίσης οι μαθητες μέσω skype θα “συναντηθούν” με τους συμμαθητές τους.
Η συμμετοχή των μαθητών/τριών του σχολείου σε ευρωπαϊκά προγράμματα μπορεί να καθορίσει τη μελλοντική τους συμπεριφορά ως πολίτες του αύριο, προικίζοντας τους με υπεύθυνη και ενεργή στάση απέναντι στο περιβάλλον.
Οι μαθητές/ τριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα αφομοιώσουν τη γνώση του περιβάλλοντος μέσα από βιωματικές δράσεις και επικοινωνία με συμμαθητές/τριες από τα ευρωπαϊκά σχολεία και θα γνωρίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει κάθε μέρα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δάσκαλοι θέλουν οι μαθητές/τριες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ανθρώπινης ευθύνης σε περιβαλλοντικά θέματα, κατανοώντας τη σημασία της συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη συμπεριφορά.
Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων προγραμμάτων μαθητές/τριες του σχολείου θα ταξιδέψουν στα συνεργαζόμενα σχολεία, θα μείνουν σε οικογένειες και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι εκπαιδευτικοί, θέλουν να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, δραστηριότητες και εμπειρίες μεταξύ τους, να συνεργαστούν για να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στα σχολεία και τις κοινότητές τους. Θέλουν οι εμπειρίες τους από το περιβαλλοντικό έργο των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών χωρών-σχολείων που εμπλέκονται στο έργο να είναι μια πλούσια πηγή προτεραιότητας για ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών που συνδέεται με τα επιτεύγματα των κοινοτήτων τους.

Υλικό από τη δράση “Οικολόγος στο σπίτι”

Οι μαθητές της έκτης τάξης μας έδειξαν πως μπορούμε να είμαστε οικολόγοι και στο σπίτι. Μας έστειλαν φωτογραφίες την ώρα που έκαναν μια οικολογική πράξη στο σπίτι τους!!! Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες τους θα παρουσιαστούν στις τάξεις των υπόλοιπων συνεργαζόμενων χωρών!

Ενημέρωση από ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ

Την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου οι μαθητές της έκτης τάξης του σχολείου μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας κο Κουτρούμπα ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές μας σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας και τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας από εμάς για να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια η έκτη δημοτικού θα ενημερώσει με φυλλάδια και αφίσες τους μικρότερους μαθητές του σχολείου μας.

Ενημέρωση των μαθητών της Στ’ στους μικρότερους μαθητές

Ο μήνας Νοέμβριος αποτέλεσε τον μήνα της ενημέρωσης των μεγαλύτερων μαθητών του σχολείου μας από ειδικούς και της ευαισθητοποίησής τους στα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Εκείνοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους μικρότερους μαθητές του σχολείου μας. Δημιούργησαν αφίσες, παρουσιάσεις PowerPoint, ζωγραφιές και προσπάθησαν να πληροφορήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μικρότερους μαθητές ώστε να γίνουν και αυτοί αρωγοί στην προστασία του περιβάλλοντος. Μπράβο παιδιά!!!

Πλούσιο υλικό και περαιτέρω άρθρα από την εμπειρία του σχολείου και τις δράσεις του, μπορείτε να βρείτε στο blog του σχολείου:

http://45dimpatras.blogspot.com/

Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας

Σαρλή Έλενα