«Ο ρόλος του προωθητή του Ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης» 25 Ιουνίου 2012 Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

48

 Δυναμική η παρουσία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στην ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του προωθητή του Ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης» που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012. Την Περιφερειακή Διεύθυνση εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας κ. Παναγιωτόπουλος Γιώργος και οι προωθητές κ. Σίντυ Τασούλα, κ. Ανδρέας-Αριστοτέλης Ριζόπουλος και η κ. Χαρά Πίτσου. Στην ημερίδα έγινε παρουσίαση καλών πρακτικών που εφαρμόστηκαν στην Δυτική Ελλάδα κατά το σχολικό έτος 2011-12.
Αξίζει να σημειωθεί η καινοτομία της ίδρυσης της Ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Διευθυντή την 1-9-2011 με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων την ισότιμη ποσοτική και ποιοτική συμμετοχή και των 3 νομών σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, την ευρύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στη Δυτική Ελλάδα με παρεμβάσεις βασισμένες στις καλές πρακτικές και τους ερευνητικούς στόχους των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Πρώτος άξονας στο έργο των προωθητών είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις δράσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, με στόχο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ατόμων που πριν είτε δε γνώριζαν την ύπαρξη των προγραμμάτων είτε το θεωρούσαν δύσκολο να συμμετάσχουν. Οι καλές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ημερίδες και εργαστήρια σε κάθε νομό αλλά και το ιστολόγιο της ΟΕΠΠΔΕ http://blogs.sch.gr/eu-pdede/
Δεύτερος άξονας ήταν η επίλυση τυχόν προβλημάτων. Στόχος σε αυτήν την περίπτωση ήταν η πρόληψη Οι καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν ήταν σεμινάρια για τα εγκεκριμένα προγράμματα στην αρχή και στο τέλος της σχολικής χρονιάς, η δημιουργία μια κοινότητας στην οποία μοιράζονται τους προβληματισμούς, τις εμπειρίες τους, τις ιδέες τους. Η δημοσίευση στο ιστολόγιο χρήσιμων ανακοινώσεων.
Τρίτος άξονας ήταν η συμβολή στη διάδοση των αποτελεσμάτων. Ήδη με το σχηματισμένο δίκτυο έχει αρχίσει η προβολή της δουλειάς κάθε σχολείου μέσω ομάδων κοινωνικής δικτύωσης, You tube… διευκολύνοντας την γρήγορη ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων. Επίσης προτείνεται η παραγωγή έντυπου υλικού αλλά και η υλοποίηση εκδηλώσεων για ανοιχτή ενδιάμεση ή αντίστοιχα τελική αξιολόγηση του προγράμματος στα κατά τόπους σχολεία.
Τέλος επιχειρήθηκε μια αξιολόγηση του έργου της ομάδας με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που απευθύνεται στα σχολεία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ολόκληρη η παρουσίαση της εκδήλωσης βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο http://prezi.com/c5ijn6yisfe5/presentation/

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments